2014. augusztus 20., szerda

Kis lakás, pici szobák, térnövelő megoldások 4./5 - Természetes és mesterséges fény a lakásban


A sorozat előző részében kimerítettük a fény beáramlásának témáját. Na de mit kezdjünk vele, ha már falainkon belül van? Kis terekben igyekezzünk, hogy a fény minél kevesebb akadályba ütközzön, és minél több helyről verődjön vissza. Használjunk tükröket, üveget és egyéb fényes felületeket.

1. A jól elhelyezett tükör csodákra képes a szűkös előszobában, a lyuk szerű vizes helyiségekben és apró hálószobákban is.


Megsokszorozódik a tér.
Figyeljünk oda, hogy tükröt NE tegyünk közvetlenül bejárattal vagy ággyal szembe!

2. Üveget vagy átlátszó műanyagot használhatunk a bútorainkban, ajtókban és mindenféle kiegészítőkön, dísztárgyakon. 


Az üvegtégla is egy lehetőség akár panellakás falában is, de az már valamilyen szintű bontást feltételez, úgyhogy ebben a sorozatban nem megyek bele jobban.

3. A magas fényű felületek szintén helyet kaphatnak bútorokon, de lehetnek ilyenek burkolatok és dekoráció részei is.


Fényes textileket is használhatunk. Legjobb természetesen az igazi selyem lenne.


4. Itt említem meg a tolóajtókat is. Magától értetődően helytakarékos megoldás, hiszen nem kell helyet hagyni az ajtó nyitásának, és a nyílás mindkét oldalára kerülhetnek a fal mellé akár nagyobb kiterjedésű bútorok is. Mindemellett hihetetlen mértékben tágasabbnak tűnik tőlük a lakás: megszűnnek a látóterünkbe benyúló félig nyitott ajtók, és az azok mögötti árnyékos zugok. Ha üvegbetétes verziót választunk, az már csak hab a tortán.


Csodás találmány! Praktikus, gyönyörű, sokféle. Egyetlen egy hátránya jut csak eszembe (de az nagyon): méregdrága. Főleg ha nem csak jelképesen szeretnénk vele leválasztani egy helyiséget, hanem adott esetben a hangoknak, szagoknak is újtát kellene állnia. Nagyon szerettem volna, sokat agyaltunk rajta, de nem, egyszerűen nem érte volna meg még ismerőssel csináltatni sem.

4. A természetes fény után jöjjön a mesterséges. Lámpáink könnyen segíthetnek nekünk abban, hogy kis szobáink nagyobbnak tűnjenek. Mindamellett, hogy minden helyiségbe kell egy olyan lámpa, amit ha felkapcsolunk, az egész szoba fényárban úszik, ne feledkezzetek meg az irányított- és hangulatvilágításról sem!


5. Kis lakásoknak különösen előnyére válik, ha több és többféle lámpát használunk. Megfelelően megvilágított egy szoba, ha legalább három pontján található fényforrás. A központi mellet legyenek viszonylag gyengébb fényerejű lámpák a sötétebb sarkokban, így érezhetően kitágul a tér. Ügyes hangulatvilágítással homályos zugok nélkül is teremthettek sejtelmes vagy éppen meghitt hangulatot.


6. Irányított világítás. Irányítsunk lámpát az írósztalra, kanapéra, vagy bárhová, ahol olvasni szoktunk,. Szerintem elengedhetetlen a konyhapult külön megvilágítása, de lámpafénnyel kihangsúlyozhatunk dekorációs elemeket is: kép, kis szobor, szép étkészlet a vitrinben.


Ledekkel egyszerűen kivilágíthatjuk szekrény- és vitrinbelsőinket is.

-        
Ha a TV képernyője vagy a monitor mögött ég egy gyengébb fényű lámpa, akkor kevésbé fárad el a szemünk.

7. Kicsi szobában előnyösebb, ha a lámpák nagy többségben a mennyezetre tapanak, vagy a falakra simulnak. Egy-két asztali- és állólámpa persze belefér, de túl sok ezekből, vagy kilógó falikarokból zsúfolttá teszi a szobát. A lelógó lámpákkal bánjunk panelban különösen óvatosan, mert (sajnos) optikailak csökkentik a belmagasságot. Ha mégis plafonról lógót szeretnénk (oh, én nagyon, de még küzdök magammal! J), akkor esetleg egy egyszerű, légiesebb darabot tehetünk olyan helyre, ahol nem akadályoz a mozgásban (pl. étkezőasztal fölé függesztve). A burjánzó csillárokat mindenképpen hanyagoljuk!

Fellógathatunk például valami ilyesmit, ...

... de a plafonra simuló is lehet dizájnos.

A különféle lámpákról persze még regényt lehetne írni, de a részletek nem erre a lapra tartoznak. Itt csak általánosságban szerettem volna képet adni arról, hogyan tegyük tágasabbá kis lakásunkat csupán a fénnyel való játékkal. A lehetőségek tárháza bőséges teret enged a kreativitásnak. Mécsesekről, gyertyákról például még nem is beszéltem:





Te a mindennapokban szívesebben használsz sok kis lámpát, vagy inkább szobánként egy-egy erős fényűt?

Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...