2014. szeptember 8., hétfő

Kis lakás, pici szobák, térnövelő megoldások 5./5 – Rend és rendettség

Panellakásban, kis lakásokban hatványozottan igaz, hogy ellenségünk a zsúfoltság, barátunk az egyszerűség. Minél kevesebb legyen a bútor, a kiegészítő, és főleg a dísztárgy körülöttünk. A kevesebb egy kis lakásban mindig több, hiszen már akkor sem kopár, ha csupán egy jól felszerelt háztartásban minimálisan szükséges dolgokkal rendezed be.

A zsúfoltság, rendetlenség fojtógatóvá, nyomasztóvá válhat, bezártságérzetet, állandó feszültséget, szorongást okozhat. Ráadásul nagyon könnyen, szinte észrevétlenül kialakul: minél kisebb a lakás, annál hamarabb, és minél régebb óta lakunk benne, minél több mindent halmoztunk fel, annál nehezebb küzdeni ellene. Nézzük, hogyan vegyük fel a harcot!


1. Kifelé mindennel, ami felesleges! 
Bútor, ruha, edény, könyvek stb. Ha van pincerészünk, esetleg egy padlás valakinek a családban, az sokat könnyít a helyzeten, de még akkor is jobban járunk, ha minél szigorúbban szelektálunk, és ami tényleg felesleges, az megy a kukába, vagy lomtalanításkor szabadulunk meg tőle.

A lomtalanítás amúgy is kiváló alkalom arra, hogy ha nem is félévente, de évente kategorizáljuk dolgainkat: sosem használt, ritkán használt, gyakran használt.

A érzelmi értéket képviselő, emlékbe elrakott mindenféle persze külön kategória, de lehetőleg azokat is válogassuk meg alaposan. Biztos, hogy szükségem van arra az általánosban összeszedett kőgyűjteményre?  Ami marad, azokat tartsuk lehetőleg egy helyen, ahol legkevésbé vannak útban, csak nagyon kevéssel dekoráljunk, ne álljon minden bútorfelület minden négyzetcentiméterén egy-egy porcelán figura.

Sokat el tud nyelni a rendetlen összkép okozóiból egy pár ilyen kosár,
vagy ez a jó kis tároló-ülőke az ágy lábánál.

2. Rendszeresen rakjunk rendet. 
Magától értetődő, de hatalmasat tud lendíteni a lakás kinézetén, atmoszféráján. Ha pedig már egyszer úgy istenigazán rendet raktunk, igyekezzük is megtartani azt: használati tárgyakat tartsuk szépen elrendezve, dobozokban, ládákban, kosarakban, ruhákat szobainason, szennyest ruháskosárban. Az ágyat ne hagyjuk bevetetlenül, legalább takarjuk le egy pléddel.

3. Sokat számítanak a bútorok. Kis lakásban hamar elfogy a hely a padlón, úgyhogy függőlegesen kell terjeszkedni.  

Szekrényóriások, polcrendszerek helyett inkább legyen egy világos színű vagy tükrös beépített szekrényünk valahol, ahol a legkevésbé válik a tér rovására. A szekrényeken legyenek tolóajtók, esetleg redőny, roló, függöny. Minden szekrényben ellenőrizzük, nem túl szellősek-e a polcok, hatékonyan használjuk-e ki bennük a helyet. Elhelyezhetünk egy második ruhatartó rudat is, ha eddig csak egy volt, így egymás fölött két sorba akaszthatjuk a ruhákat.

A kisebb faliszekrények helyett viszont használjunk inkább nyitott polcokat: szellősebb benyomást tesznek, és optikailag szélesítik a szobát. Persze ne zsúfoljuk azokat se túl!


4. Rejtett tárolóhelyek. 
Ha rengeteg cuccunk van, főleg, ha sok az apróság, nagy segítséget jelentenek a rejtett tárolóhelyek. Használjuk ki a holt tereket! Olyanokra gondolok, mint a terítővel letakart asztal lapja alatti fiók, vagy a különféle ágyneműtartók.

Kevésbé tűnik egyébként nehézkesnek az ágy vagy kanapé, ha ágyneműtartója keskenyebb nála: így mikor állva nézzük, nem is látszik, hogy van alatta valami. Ha sajátja nincs, akkor beszerezhetünk hozzá kihúzható, görgős tárolót, de sima dobozokban is tarthatjuk alatta pl. nyáron a téli ruhákat, meleg paplant.


Használjuk ki az ajtók mögötti helyet is! Az sem lehet akadály, ha ez olyan kicsi, hogy bepolcozni sem érdemes: szerezzünk be ajtóra akasztható fogasokat! Kinyitott ajtó mögött nem zavaró a felakasztott törülköző sem. Kicsi lakásban amúgy is jobb a legtöbb ajtót nyitva tartani, ettől is tágasabbnak tűnik a tér.

5. A konyhában mindent a falra! 
A lakás többi részére is igaz ez - például a TV-t is kifejezetten javasolt egy kisméretű nappaliban a falra szerelni - de a konyhában sokszorosan fontos a mindennapos bosszankodás elkerülése végett. A konyhapult minél nagyobb felületen maradjon szabadon! Az edények, liszt, cukor stb. kerüljenek polcokra! Plafonról viszont kis belmagasság esetén ne lógassunk le semmit, mert azzal vizuálisan összenyomjuk a teret!


Kifejezetten mutatós mágnesen kés- és fűszertartók vannak forgalomban erre a célra, de ilyeneket készíthetünk akár magunk is. 


6. Alá-fölé. 
Vannak háztartási gépek, amiket egymásra tehetünk: előltöltős mosógép tetejére mikrohullámú sütő, vagy ha van, szárítógép.  A mikrót a konyhapult vagy a tűzhely fölé is tehetjük polcra, hogy ne foglaljon helyet a pulton.


Ez alá a pont alá tartozik az emeletes ágy is. Igaz, én ódzkodom ettől a megoldástól, mert bár valóban sok helyet spórolhatunk vele, de nem túl praktikus ha rosszat álmodik a felső ágyon alvó gyerek, és ott akarunk lenni mellette, míg megnyugszik/visszaalszik, vagy ha betegség miatt ápolnunk kell, esetleg éjszaka is sokat kell emiatt felkelni hozzá.

7. Helykihasználás zsúfoltság nélkül. 
Polcok a kis ficakokba, valamint pl. ajtó fölé: díszítő funkciója is lehet, és ha ügyesen helyezzük el, és pakoljuk meg, még tágabbnak is tűnik tőlük a helyiség (a szemünk ahelyett, hogy átsiklana az üres falfelületen, megakad, elidőzik egy-egy ilyen berendezési elemen). Jellemzően az ilyen ficakok kisebbnek tűnnek, mint amekkora bútordarab végül elfér ott. A mértéket itt is tartsuk, ne építsünk körül polcokkal minden ajtót a lakásban!


8. Ha megtehetjük, adu ász: “feláldozni” egy sarkot, szobát. 
Alakítsunk ki tárolót/kamrát/mosókonyhát! Ez nyilván elsősorban  lakásvásárlás előtt állóknak hasznos tanács, de nekik annál inkább az!

Egy többszobás lakásban bizony – tapasztalatból mondom - bőven megéri beáldozni akár egy félszobát is! Nem kell a nappaliban vagy a hálószobában kerülgetni a száradó ruhákat, nem foglalja el parányi fürdőszoba felét a mosógép, és uralja a hatalmas hűtő a konyhát (esetünkben ezzel együtt a nappalit). Egy ilyen helyiségben, szobarészben, sarokban tarthatjuk továbbá az élelmiszerek nagy részét, a tisztítószereket, felmosóvödröt, vasalódeszkát, háztartási kisgépeket, és/vagy a szerszámokat.

Egy ilyen függönnyel leválasztott sarokban is ki lehet alakítani akár a kis "mosókonyhát" ruhaszárítóval, vasalódeszkával,  felmosóvödörrel, porszívóval, tisztítószer tárolókkal. Én laktam olyan lakásban is, ahol a szobában volt a mosógép, és nem volt emiatt semmi gondunk (pedig még szerelni is kellett egyszer).

Itt pedig az éléskamra-sarok. Ha zavar a hűtő látványa, tehetünk egy függönyt ezelé is.

9. Végezetül egy kis csalás. 
Nem lehet mindig mindenhol rend, de mind lakás szinten, mind az egyes szobák szintjén figyeljünk oda az első benyomásra: mit látunk meg először ha belépünk. Nem csak a vendégeinkben kelti rendezettebb lakás benyomását, de mi magunk is tágasabbnak fogjuk érezni otthonunkat, ha hazatérve az első dolog ami fogad minket, az egy odafigyeléssel kialakított és dekorált, jól megvilágított, szellős előszoba. Az egyes szobák is levegősebbnek tűnnek, ha az ajtón belépve először egy rendben tartott, kevésbé zsúfolt, dekoratív falszakaszra esik a pillantásunk.



Van még tipped, ami kimaradt? Írd meg!

Képek forrásai itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...